Nekoč je živela deklica Lada, ki je bila zelo priljubljena med ljudmi. Bila je lepa, duhovita, zabavna in prijazna. Imela je vse. Denar, obleke, nakit, prijatelje … a to ji ni bilo dovolj. Imela je eno samcato željo, in ta je bila, da bi postala boginja pomladi, mladosti, lepote in ljubezni. Če si se dovolj priljubil bogovom, so te lahko spremenili v boginjo oz. boga. Trudila se je vsak dan in se bolj in bolj prilizovala bogovom. Vodila je obrede, jim izkazovala naklonjenost in jim dajala veliko darov.

To bogovom ni bilo všeč, saj so kmalu ugotovili, kaj ima Lada za bregom. Bogovi ne marajo ljudi, ki mislijo da so dovolj vredni, da bi postali bogovi. Odločili so se, da se bodo pretvarjali, da nič ne vedo. Opazovali so jo, kako se jim skuša prirasti k srcu. Triglav je en večer zbral vse bogove k mizi in jim sporočil, da se morajo spomniti dobre ukane, ki bi jo uporabili na Lado. Vsi bogovi so začeli razmišljati.  Kmalu se je oglasil Stribog, bog vetra. Triglavu je rekel, da bi lahko zastavil Ladi nalogo, ki bi jo morala opraviti, če hoče postati boginja.

A ukana je v tem, da naj bi bila naloga nemogoča. Stribog je predlagal, naj Ladi naročijo, naj ujame veter. Stribog in vsi bogovi so mislili, da je naloga nemogoča. Triglav je sporočil Ladi, kaj naj stori. Lada se naloge ni ustrašila, ker se ji je porodila dobra ideja. Bogovi so čakali, da bo obupala, a ni. Čez nekaj časa jih je obiskala in jim povedala, da je ujela veter. Bogovi ji niso verjeli in jo vprašali, kako ji je uspelo. Lada je pred njih postavila veternico. Bogovi so začudeno gledali in niso vedeli, če je to sprejemljivo. Nekateri so bili za, nekateri ne.  Odločili so se, da bodo Ladi dali nov izziv, in sicer da spremeni smer južnega in severnega vetra. Ker je prvega opravila, se tudi drugega ni ustrašila. Bogovi so vedeli, da je ta res neizvedljiv.

Lada je poskušala in poskušala, pa je vedno prišla blizu uspeha, a ji ni nikoli uspelo. Ker si tako želi postati boginja, še danes skuša spremeniti smer južnega in severnega vetra, in vsakič ko ji skoraj uspe, se na Zemlji pojavi tornado.

Iz zgodbe se lahko po eni strani zgledujemo po Ladi, ker ne obupa, moramo pa tudi vedeti, da ne moremo vedno imeti vsega, kar si zaželimo.

NELI DOVŽAN, 8. b

Dostopnost