Tia Petek je decembra praznovala 18 let. Obiskuje vzgojiteljsko šolo v Ljubljani. V prostem času se ukvarja s snemanjem videov, ki si jih lahko ogledate na Youtubu.  Obiskala nas je pri izbirnem predmetu šolsko novinarstvo, kjer smo jo šolski novinarji intervjuvali. 

 1. Tia, kako bi se nam na kratko predstavila?

Sem Tia in sem čisto običajna punca, ki hodi v srednjo šolo. Moja hobija sta snemanje videov za Youtube in ples, v tem zelo uživam.

 1. Zakaj si se odločila za snemanje videov?

Kot sem že omenila, je to zame hobi, ki mi je zelo zanimiv. Že pri 11. letih sem začela in sem se navdušila. Doma smo imeli kamero in sem začela snemati sama zase. Naučila sem se montirati videe in jih snemati. Všeč mi je bilo nastopati pred kamero. Potem je prišel Youtube, našla sem youtuberje, ki so mi bili všeč, in sem začela snemati.

 1. Kako bi se poimenovala: vlogerka ali youtuberka?

Bolj youtuberka, ker vlogerji so tisti, ki snemajo stvari, ki jih delajo v vsakdanjem življenju oz. snemajo svoje vsakodnevno življenje. Na mojem kanalu so tudi vlogi, ampak v glavnem je moj kanal sestavljen iz ličenja (make up)  in lepotnih stvari.

 1. Koliko časa traja montaža in snemanje enega videa?

To je čisto odvisno od videa. Povprečno v videu,  v katerem sedim in razlagam stvari ali kakšno ličenje, traja snemanje približno od  1 do 2 uri oz. že priprava ti vzame pol ure, potem še montaža od 2 do 4 ure.

 1. Kako si se naučila montaže videov?

Preko Youtuba. Na Youtubu so navodila (tutoriali), s pomočjo katerih se naučiš montaže od začetka do konca. Pogledaš, kaj ti ni jasno, najprej se usedeš za računalnik in gledaš. Na začetku mi ni bilo nič jasno, potem sem šla na youtube, kjer sem si ogledala začetne osnove, nato pa sem še sama raziskovala. Zdi se mi, da ti mora biti malo v krvi oz. te mora zelo zanimati, da ti gre.

 1. Ali od objav kaj zaslužiš?

Ja, odvisno od katerih. Naročniki me kontaktirajo, to se ne zgodi velikokrat, ampak se je tudi že zgodilo. Naročnik te kontaktira in ti pove, da bi rad promoviral neko stvar oz. nek izdelek. Če je meni izdelek všeč, bom sprejela. To je enako kakor na televiziji. Plačajo objave, da bodo reklame na televiziji, enako je pri meni.

 1. Ali lahko razložiš, kako je s plačevanjem objav?

Na nek način, ko te naročnik kontaktira, jim pošljem cenik in na tem ceniku piše, kakšno vsoto želim oz. za kakšen video sploh gre. Če gre za delček ali omembo v videu,  je cena nižja, če gre za reklamni video je potem višja cena.

 1. Ko si posnela prispevek o lizikah Chupa Chups, kako so se vam oddolžili? So ti kaj plačali?

Ja, to je bila plačana objava. Dobila sem paket. Chupa Chups lizike so mi bile že od nekdaj všeč, zato sem tudi naročilo sprejela. Najprej so mi poslali lizike, ki sem jih potem poslala  nagrajencem, in tudi Maša jih je dobila. Zato to objavo sem zahtevala plačilo, ker je bil cel video posvečen lizikam (reklama). Imeli so temo – nagradno igro. Moje mnenje je, da če naročnik nekaj zasluži od moje objave, moram tudi jaz.

 1. Od kod dobiš ideje za snemanje videov?

Rekla bi, da kar iz vsakodnevnega življenja. Velikokrat dobim idejo za video v šoli, na avtobusu in tudi moji gledalci mi pišejo ideje za video.

 1. Kako si postala popularna oz. prepoznavna?

Zase ne bi rekla, da sem popularna. To je izraz, ki ga ne želim uporabljati. Snemam, ker mi je to res všeč in v tem uživam. Zdi se mi, da ima to neko iskrico, čar, da te drugi opazijo.

 1. Koliko naročnikov imaš na svojem kanalu?

Okrog dvaindvajset tisoč.

 1. Kako se zmeniš z drugimi vlogerji, da posnamete video, npr. Lepa Afna, RebekiccaYT?

Z Rebeko se poznava že, odkar sva obe začeli. Kontaktirali sva se preko Instagrama, sedaj sva zelo dobri prijateljici. Z Lepo Afno oz. Leo sva se tudi spoznali preko Instagrama oz. preko Youtuba. Zdi se mi, da je Instagram povezovalec oz. nek medij, kjer se srečujemo influencerji oz. vplivneži in se tam spoznamo, potem se dobimo v živo in če smo si v redu, naredimo video.

 1. Ali te prepoznajo in ustavljajo na ulici?

Ja, se tudi zgodi. Včasih je tako, da si nekateri ne upajo priti zraven, ampak samo slišim: »Ja, to je pa Tia …«. Eni pridejo do mene, me samo pozdravijo, drugi pridejo, če se lahko slikajo in podobno.

 1. Ali so tvoji sledilci prijazni ali preveč vsiljivi?

Rekla bi, da so kar prijazni, v bistvu sploh v živo. Mogoče kakšni preko socialnih omrežij ne pomislijo toliko. Moji sledilci so večina mlajša generacija in ne pomislijo čisto vsega, kar napišejo in kako napišejo, zato včasih izpade malo čudno. Vendar vem, da ne mislijo nič slabega, tako da si ne jemljem preveč k srcu.

 1. Kako se razumete z drugimi youtuberji?

Super, v bistvu se mi zdi, da poznam veliko večino slovenskih youtuberjev in se res dobro razumem z njimi, z nekaterimi smo tudi v privatnem življenju dobri prijatelji, z nekaterimi pa preko socialnih omrežij.

 1. S katerimi youtuberji si želiš sodelovati?

Mislim, da v Sloveniji skorajda ni osebe, ki je še nisem spoznala. Imam željo enkrat snemati v angleščini in s kakšnimi ameriškimi youtuberji, to bi bila moja želja, pa še s kakšnimi osebami s televizije, s kakšnimi igralci.

Šolski novinarji: Ema Anžur, Ula Bandel, Alin Weibl,Aljaž Bole, Maša Podpečan,Klara Brežan Vidrih,Ivan Siluianov, Lili Velkavrh, Tjaša Šakotić, Taja Kunštek, Erazem Zadel

Dostopnost